× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda - semifinále SHL 2022/2023


18.04.2023

Len nedávno sa skončili posledné semifinálové zápasy Tipos Slovenskej hokejovej ligy, vďaka čomu už poznáme mená finalistov, ktorí zabojujú o postup do extraligy. Tak, ako už predošlú sezónu, aj teraz sa vo finále play-off nachádza tím „vlkov" zo Žiliny, no tento rok sú ich súpermi „levy" z Humenného. Obzrime sa však ešte na chvíľu na ich semifinálové zápasy s Martinom a Žiarom nad Hronom a pripomeňme si najzaujímavejšie momenty tejto série.

 

TRIEDA

Humenné vo finále SHL

Tento tím si po sedemnástich rokoch opäť zahrá o prvé miesto v Slovenskej hokejovej lige. „Levy" rozhodli o svojom postupe v šiestom zápase semifinále s Martinom, ktorý si po vlaňajšom striebre túto sezónu odnáša bronzové medaily. Tím Humenného sa vo finále naposledy predstavil ešte v sezóne 2005/2006, kedy sa mu nepodarilo zdolať banskobystrických „baranov." Štvrťfinále si v tomto prebiehajúcom ročníku zahrali s mužstvom Modré krídla Slovan, ktoré skončili 4:2 na zápasy a následne zdolali Martin s rovnakým výsledkom. Štatistiky vedie bývalý hráč Žiliny, Igor Safaraleev, s päťdesiatimi deviatimi bodmi. Päťdesiatbodovú hranicu za sezónu prekročili aj ďalší dvaja hráči, a to Filip Vaško a Martin Lenďák. V zápasoch s Martinom zahviezdili už vyššie spomínaný Filip Vaško, no taktiež aj dvadsaťdvaročný Andrey Legalin. Títo hráči majú zhodne po päť bodov, a to za tri góly a dve asistencie. Roman Durný za túto sezónu vystriedal už mnoho tímov, no dnes je stabilným pilierom humenskej svätyne a drží nádeje mužstva na víťazstvo.

Forma „indiánov"

Mužstvo Žiaru nad Hronom sa dostalo do kvalifikácie play-off vďaka výhre v poslednom dueli základnej časti práve vďaka Humennému. „Indiáni“ následne vyradili v zápasoch Považskú Bystricu výsledkom 3:2. Vo štvrťfinále na nich čakala Dubnica nad Váhom. Len málokto však počítal s tým, že po výsledkoch 2:1, 4:0, 1:0 sa Žiaru nad Hronom podarí otočiť nepriaznivé skóre. Žiar prakticky prehnanú sériu otočil z 3:0 pre Dubnicu na 4:3. Srdcia fanúšikov si získal Roman Petrík, ktorý zopár zápasov odohral aj za extraligový Zvolen. Podobne ako gólman Žiaru, aj útočník Martin Jakúbek chodí na hosťovanie do klubu „rytierov.“ Práve tento krídelník vedie žiarske bodové štatistiky, a to presne so sedemdesiatimi dvomi kanadskými bodmi. Taktiež je aj na čele strelcov, v tejto sezóne ich má na konte už tridsať. Osudnými sa „indiánom“ stali zápasy so žilinskými „vlkmi," ktorým podľahli 2:4 na zápasy. V semifinále boli okrem už spomínaného Martina Jakúbeka efektívni aj Nicolas Gašpar a Ralph Kevin Gábor. Ak sa vám zdajú tieto priezviská povedomé, je to práve kvôli ich bratom Gilbertovi Gaborovi a Rastislavovi Gašparovi, ktorí figurujú na súpiske Banskej Bystrice.

Žilina vo finále SHL

„Vlci“ boli víťazom základnej časti, a preto si na súpera museli počkať. Štvrťfinále vyhrali hladko 4:1 s Topoľčanmi. Potom však museli čakať na súpera z dvojice Dubnica - Žiar nad Hronom. Práve Žilina bola tým mužstvom, ktoré zastavilo v ceste rozbehnutých „indiánov." Vyššie spomínaný Žiar si na svoje konto v týchto dueloch pripísal len dve výhry. Séria preto skončila 4:2 v prospech žilinských „vlkov“. Medzi najlepších hráčov patrí Bruno Mráz a Patrik Koyš. Práve títo útočníci vedú štatistiky aj v semifinále. Prvý spomínaný center ma na konte jedenásť bodov a krídelník Patrik Koyš má len o bod menej. Gólov do brány súpera túto sezónu strelil najviac Matej Macek.

 

BIEDA

Trestné minúty Ťavodu a Petrana

Ján Ťavoda je so stotridsiatimi piatimi minútami najtrestanejším hráčom v tíme Humenného. A inak to nebolo ani v semifinálových zápasoch s Martinom. V jednom zápase, v ktorom jeho mužstvo päťkrát inkasovalo, nazbieral dokopy až štyridsaťdva trestných minút. Medzi ďalších „levov" s vysokým počtom trestných minút patria napríklad Filip Vrábeľ alebo Samuel Záhradník, avšak tí ich majú o polovicu menej. Marcel Petran z Martina je v zápasoch menej trestaný, ako statný rodák zo Zvolena, Ťavoda, no v poslednom zápase sezóny sa nenechal „zahanbiť“. Dosiahol podobný počet trestných minút, ako jeho protivník Ťavoda. Za nešportové správanie ich získal tridsaťdva a ďalšie štyri si posedel za pästný súboj a podrazenie.

Smolný gól do brány žilinských „vlkov"

Štvrtý zápas na ľade Žiaru nad Hronom sa začal kurióznym gólom „indiánov." Pri avizovanom vylúčení na strane „vlkov“ sa puku zmocnil Nicolas Gašpar a zo stredného pásma ho poslal na bránu. Tá však bola prázdna, nakoľko gólman hostí Patrik Romančík si myslel, že hra je už prerušená, no opak bol pravdou. Hráč domácich Nicolas Gašpar posielal týmto presným zásahom svoj tím do vedenia. Zápas nakoniec prehrali 2:6. Už v prvej tretine ho na svoju stranu zlomili Žilinčania, a to štyrmi strelenými gólmi z hokejky Patrika Koyša, Michala Nováka, Mateja Maceka a Patrika Bečka. 

 

Autor: Veronika Mondeková I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY